Connecion Attribute : Friendship ( Cross - border coordination against Covid 19) isimli projemizin onlian etkinlikleri devam etmektedir.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde geçen  yemekleri 'World of Change' ortağımız bir sunumla anlatmıştır. Akabinde karma takımlar kurulmuş ve Evliya Çelebi'nin de bahsettiği tatlı yiyecekler ev sahibi öğrenciler rehberliğinde pişirilmiştir. Ev sahibi takım üyelerinden oluşan jüri tarafından Winner  grubu birinci ilan edilmiştir.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde geçen unsurların ve Pazar yerinin anlatıldığı sunum Atatürk Anadolu Lisesi Öğrencisi İdil Alkusal  tarafından yapılmıştır. Bütün unsurların bulunduğu liste tüm ortak ülke üyeleri tarafından doldurulmuş unsurların günümüzde yaşayıp yaşamadığı belirtilmiştir.

Ortak kelime etkinliği

Ortaklarımızın da katılımıyla Türkçe Makedonca ve Hırvatçadaki ortak kelimeler üzerinde çalışıldı.

Evliya Çelebi'nin  'Eğer bu güzel sarayı olduğu gibi anlatsak sözü uzatmış olup seyahatimize engel olur. Gerçi sanatlı saraydır, ama şehrine göre dar saraydır, ancak 5 kat tamamen kârgir şeddadi yapı bir saraydır ki zerre kadar bir tarafında bozulmuş yeri yoktur. 300'den fazla odaları, salonları ve diğer kiler ve mutfakları vardır, ama divanhane şekillisinde duvar yüzünde geçmiş beylerin resimleri ve Osmanoğlu'nun gelecek padişahlarının ve kendilerinin gelecek banlarının resimleri ve esvaplarıyla yıldızlar ilmine göre gelecek Osmanoğlu sultanlarının ve beylerinin resimlerini yapmışlar ki bunlar insanı büyüleyici resimlerdir.'şeklinde anlattığı Rektörün sarayının bugün hala ayakta olduğunu fakat bahsedilen tabloların günümüzde bulunmadığını görüyoruz. Demetevler Kız AIHL öğrencimiz Esma Ahi ve Atatürk Anadolu Lisesi Öğrencimiz Yiğit Solmaz diğer arkadaşlarına Rektörün Sarayının Seyahatnamedeki şeklini okudular.

Evliya Çelebi'nin Dubrovnik (Ragusa) ziyareti sırasında gözlemleyip bizlere aktardığı 'bir acayip seyirliktir' diye adlandırdığı dini törenin günümüzde de yaşatıldığını gördük. Hırvatistan ortağımızın bugünkü törenlerin anlatıldığı sunumunu hayretle izledik.

Evliya Çelebi,   Seyahatnamesinde tüm gittiği şehirlerin kalelerini adımladığını söyler. Dubrovnik kalesini adımlayamadığını yine kendisinden öğreniyoruz. Hareketliliğimizin ikinci etkinliği olarak Evliya Çelebi'nin tamamlayamadığı adımlama işini öğrencilerimizle birlikte tamamladık. Bu büyülü yürüyüş sırasında adeta zamanda yolculuk yapmış olduk.

Ortak ülkelerin öğrencileri hareketlilik öncesinde Seyahatnameden Evliya Çelebi'nin bahsettiği şekliyle şehir surlarını hayal edip resmettiler. Dijital çizimlerin de bulunduğu bu çalışmalarla, şehir surları gezilip gerçek fotoğrafları çekildikten sonra  kolajlar yapılmıştır. Projemizin etkinliği olarak bu kolajlardan oluşan bir sergi düzenlenmiştir.

38 sınıfın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz sınıflararası futbol turnuvası tamgaz devam ediyor. Birbirleriyle rekabet eden öğrencilerimiz fair play ruhunu seyirciye de aksettiriyor. Turnuvamıza destek olmak için maçlara gelen velilerimize; öğrencilerimize verdikleri önem ve destek için teşekkür ediyoruz.

Ankara´mızın Başkent Oluşu'nun 99. Yılı, okulumuz konferans salonunda 13 Ekim 2022 Perşembe günü Edebiyat ve Müzik öğretmenlerimizin öğrencilerimiz ile birlikte hazırlamış olduğu  program ile coşkuyla kutlandı. Düzenlenen programda yapılan konuşmalar, okunan şiirler ve  okul müzik grubunun seslendirdiği şarkılar beğeni toplandı.

Ülke genelinde eş zamanlı olarak yapılan  "Tahliye Tatbikatı" etkinliği ve Deprem Anı Uygulaması (Çök, Kapan, Tutun ve Tahliye Tatbikatı) okulumuzda yönerge uyarınca sorunsuz ve başarı ile gerçekleştirilmiştir.

Evliya Çelebi'nin Atının Sırtında Zamanda Yolculuk KA210 projemizin Makedonya'daki son etkinlik gününde öğrenciler, Seyahatname'de okuyarak hayal ettikleri Üsküp, Kalkandelen ve Ohri'deki eserlere dair yaptıkları resimler ile geziler sırasında çektikleri fotoğraftaki eserleri karşılaştırdılar.Bu karşılaştırma sonucunda resim ve fotoğrafları yan yana eşleştirerek bir resim sergisi oluşturdular.Daha sonra Kalkandelen Alaca Camii'nde çizilen figürler sergilenerek oylandı ve ilk üçe gelen eser belirlendi. Tüm bu çalışmalardan sonra verimli bir hareketlilik ve program geçirir diye düşünülerek iyi dileklerde bulunuldu.

Makedon ev sahibi Goran Nikolov tarafından tüm katılımcı öğrenci ve öğretmenlere Europass belgeleri takdim edildi.

Evliya Çelebi'nin Atının Sırtında Zamanda Yolculuk, Erasmus KA210 projemizin Ohri'deki son etkinliği ise bugün Aziz Nahum Kilisesi olarak Hristiyanlık için çok kutsal sayılan ve geçmişte Müslümanların Balkanların manevi fatihi Sarı Saltuk'un kabrinin olduğuna inandıkları manastırın bahçesine, öğrenciler tarafından çiçek dikilmesi ile son buldu.

Makedonya hareketliliğimize Erasmus + ekibi olarak Eviya Çelebi'nin izinde Ohri ve Üsküp şehirlerinde devam ettik. Bir çok eserin ve kültürel özelliğin 400 yıl öteye uzandığını deneyimledik. Evliya Çelebi'nin bahsettiği koca asırlık çınarı bularak tıpkı onun gibi bu çınarın gölgesinde sohbet edip o devri yadettik. Erasmus K210 projemizin Üsküp'teki ilk faaliyetine Üsküp Kalesi'nden başlandı. Öncelikle Koca Mustafa Paşa Camii'nde proje ekibiyle toplu fotoğraf çekildi.Sonra öğrenciler, Seyahatname'de anlatıldığı şekliyle resmettikleri tarihi yapıların fotoğraflarını çektiler. Murat Paşa Camii, Yahya Paşa Camii,Saat Kulesi, Fatih Köprüsü, Çifte Hamam gibi yapılar gezilerek fotoğrafları çekildi. Üsküp şehrinde Vardar  Nehrinde soluklanıp, Evliya Çelebi'nin anlattığı hikayeyi hatırlatarak balıklara yem verdik. Doğrusu gizemli bir okadar da heyecan verici bir etkinlik oldu. Evliya Çelebi'nin Atının Sırtında Zamanda Yolculuk projemizin Üsküp'teki ikinci etkinliği olarak öğrenciler, Tarihi Üsküp Çarşısı gezerek Türkçe konuşan esnafla sohbet ettiler.